8 Ağustos 2015 Cumartesi

Internship Notes


Currently, I am an intern at one of the biggest and cleanest power plant in Turkey, named ISKEN. I will try to share my knowledge about the process after or during the internship. However, it should fit the Privacy and Confidentiality Policy of the company. I'm taking quick notes about the units and processes day by day. If nothing impede, my notes will be public here.

Until that time, you can get more information about the company and plant by clicking here.

update: I prepared a detailed internship report, and got a high grade at the department. However I cannot share it on the internet.

23 Temmuz 2015 Perşembe

iOS and Android Apps for our student branch

Hi,

At the beginning of the last Fall, I have discovered that there is a Poland-based startup which aims to help its users to develop both iOS and android applications with no coding knowledge. In this platform, you just become a member and start to design your own apps. The system works with just drags and drops. That's all you have to do. It's still in the beta process.

Process
I decided to create our student branch app, which is IEEE Çukurova, right after discovered this such a beautiful platform. I guess I only spent few hours to create the current app design. I wanted to integrate RSS feed to the app. But unfortunately we hadn't any. So instead of that, I used our Twitter account. There was still a problem on this issue because the rss feed that I used was such a mess. After few months tweeting and mailing about the issue, we made it with the platform's developer team.

Here are the screenshots of the app:


Detailed information written on the stores.
This app contains useful information about one of the exclusive student branches in Cukurova University. And it also includes a Twitter feeder that will report our coming events and organizations to the users who do not tweet.

You can download it on Google Play and App Store.

Buğra
23.07.2015

13 Temmuz 2015 Pazartesi

Update / 13.07.15

Last but not least

Just realized that how I would love to work on something about system architecture, networking and security. Actually I've already know that I'm curious about networking. To this way, I got network security notes of MIT on the web. Feeling so determined to handle this stuff right now. Although I have some good notes about it, there is a problem about which softwares and channels I should try to use. Luckily I know how to get the best answers on the net. So just waiting right now :)

I guess this might be my working field in the future. System architecture, networking and security. So does cryptology and encryption.

Addition: Just got an e-mail from CodeSchool. Appearently they offered such a nice summer camp on Pluralsight. It's completely online and open from now to the end of August. 48 online courses, and about 1 month left to take the badges. There are such good prizes like Silicon Valley Comic Con in 2016 for the users that handle the challenges well. Maybe? :) (16.07.2015 / I forgot to write the exact hour anyway.)



Yet another addition: Practical Networking is my interest now. I have four days to finish watching these course tutorials(3h 26m). After that my first badge will be sent to my email. (16.07.2015 / 02:08)

Yeap, another one: According to the latest mail from Pluralsight, I've earned my Trailblazer badge. Now, I'm in the running to win an Apple Watch. Here is my first cool badge. (21.07.2015 / 23:40)


Farewell with the ceaser ciphers;

Gnxr pner lbh nyy.
-Bugra, 36°55'57'' N, 34°51'45'' E

4 Temmuz 2015 Cumartesi

How Productivity Works

This illustration shows us how productivity works. It's basically classified in four main categories;
mindset, habits, hacks and body.

Click on the illustration to read the details.

12 Nisan 2015 Pazar

Pocket



Günlük hayatta kaybetmek istemeyeceğiniz, sürekli yanınızda olmasını istediğiniz eşyalarınızı ne yaparsınız? Cevap basit; tabii ki cebinize koyarsınız!

Peki ya sanal ortamda kaybetmek istemediğiniz bir yazı veya herhangi bir döküman görünce ne yapardınız? Sık Kullanılanlar’a eklerim diyenleri duyar gibiyim :) Kaydettikleriniz bir süre sonra tam bir karmaşa halini alınca pişman olduğunuzun farkındayım. İşte bu noktada Pocket* adı verilen bu uygulama devreye giriyor.  

Pocket, veya eski ismiyle ReadItLater, internette dolanırken denk geldiğiniz ve daha sonra okuyup incelemek istediğiniz hemen her türlü dökümanı ve yazıyı kaydetmenize yarayan bir uygulamadır. İster yolda ister okulda veya işte olun, her an rahatlıkla kullanabileceğiniz bir yapısı olan Pocket, kullanıcılarına birçok imkanı da beraberinde getiriyor. Özellikle dışarıdaysanız ve internet pakedinizin limiti sizi sınırlandırıyorsa, tek yapmanız gereken gördüğünüz linki bu uygulamaya kaydetmek. Onu da yine birden çok yolla yapabiliyorsunuz. Mobil cihazlardaki birçok uygulama ile simultane çalışabilen Pocket’a tek bir buton ile kayıt işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Bilgisayarlar için de aynı şekilde tarayıcınıza ekleyebileceğiniz eklenti sayesinde o an bulunduğunuz sayfayı ekleyebilirsiniz. Buna alternatif olarak, add@getpocket.com adresine ilgili adres linkini mail atmanız da yeterli. Yolladığınız link otomatik olarak kayıtlı olduğunuz hesaba eklenmekte ve daha sonra okumanız için hazır duruma geçmektedir.

Birçok uygulama ile aynı anda çalışabildiğinden bahsettik. Peki ya cihazlar? Pocket, çok sayıda farklı cihazdan aynı anda erişebileceğiniz uygulamalardan birisi. Birden çok akıllı cihaz ile senkronize çalışabilmesi bu uygulamayı oldukça popüler yapan özelliklerden. Üstelik sadece senkronize çalışmakla kalmayıp, bunun üstesinden hakkıyla gelen bir uygulama. Nasıl diyecekseniz şu şekilde açıklayabiliriz: Bilgisayarlarımızda veya akıllı telefonlarımızda açtığımız her sayfa, okuduğumuz her metin veya gördüğümüz her resim o cihazın ön belleğinde(cache) bir yer kaplar. Buna cookie yani çerez adı verilir. Bu -istemediğimiz- artıkları zaman zaman temizlemezsek cihazda yavaşlama başlar ve çalışmamız için harcadığımız zaman verimsiz geçer. Pocket sayesinde, herhangi bir sayfayı açmadan dahi kaydedebilme şansımız var. Böylelikle o sayfada yer alan gereksiz reklamlar, başlıklar, resimler vs. işin içine girmeden rahatlıkla sadece istediğimiz içeriğe ulaşabiliyoruz. Bu da ekstra band genişliği kullanmamızı önlemiş oluyor. Yani cihazımız sayfaları daha hızlı açtığı gibi diğer işlerimiz için de daha fazla yer kalmış oluyor. Ayrıca bu özellik sayesinde batarya ömründen de fazla harcamamış oluyoruz -ki bu hepimizin isteyeceği kullanıcı-dostu bir yön.

Biraz da tasarımı ele alırsak şunu diyebiliriz ki; Pocket gerçekten kullanıcılarının dilinden anlıyor. Kullanışlı ve basit yapısı sayesinde kaydettiğiniz içeriklere rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Bu pratikliğini biraz da etiketleme ve kategorileştirme özelliklerine borçlu. Uygulama aynı zamanda gece-gündüz okumalarında göz yorgunluğunu gidermek amacıyla farklı arkaplan seçenekleri de sunmakta. Böylece incelemek istediğiniz içeriği çok rahat bir şekilde okumanız için ortada herhangi bir engel kalmıyor.

Dünya çapında 12 milyon kullanıcı sayısı ve 1 milyar kaydedilmiş içerikle birlikte Pocket, her geçen gün popülerliğini arttıran uygulamalardan birisi.

Buğra KILIÇ
20.01.2015